O projektu

Da li ste znali da mladi poljoprivrednici udeluju sa samo 4,7% u celokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji? Na nivou Evropske unije, koji uključuje i Hrvatsku, mladi poljoprivrednici čine 8% poljoprivredne proizvodnje.

Dva najveća problema sa kojima se suočavaju mladi u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane su nedostatak finansijskih sredstava, kao i pristup tržištu. Komplikovana papirologija i česte promene zakonodavnog okvira i koncesija na zemljište ne doprinose rešavanju tih problema. Sve više mladih se seli u gradove, što uzrokuje starenje stanovništa u ruralnim oblastima. Ovi trendovi stvaraju ozbiljan rizik za sigurnost i održivost lokalne prehrambene industrije.

Projekat Growing Growers nastoji da adresira ove probleme kroz istraživanje o mladim poljoprivrednicima i suvereniteta hrane u Srbiji i Hrvatskoj, i kroz kreiranje platforme za njihovo povezivanje i saradnju, kao i promociju.

Projekat traje 13 meseci. Sprovode ga organizacije AMA – Centar za negu čoveka i prirode i ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa, a kofinansiran je od strane Evropske Komisije kroz program Erasmus+ – KA2 Strateška partnerstva u oblasti mladih.