Mali i mladi poljoprivrednici i prehrambeni suverenitet

U četvrtak, 21. februara, u EU Info Centru, pred grupom od 20 Beograđana i predstavnika medija, predstavljen je projekat Growing Growers.

Projekat je predstavljen u okviru tribine povodom publikovanja istraživanja Ama Centra – Prehrambeni suverenitet u kontekstu Srbije – Okvir za kritičku analizu sistema proizvodnje hrane. Na prezentaciji su učestvovali Saša Petrović, istraživač Ama Centra, Jasmina Nikitović – Stojičić, autorka i urednica emisije Znanje imanje, Dragana Đorđević, poljoprivrednica i Božidar Dimić, projekt menadžer Ama Centra.

Božidar Dimić je kroz prezentaciju projekta naveo najčešće izazove sa kojima se mladi poljoprivrednici suočavaju, kao što su nedostatak finansijskih sredstava i pristup tržištu, a komplikovane procedure i papirologija ne doprinose poboljšanju njihove održivosti. Ono što je zapravo najveći problem koji prethodni uzrokuju je starenje stanovništva u ruralnim oblastima jer se sve više mladih odlučuje za napuštanje poljoprivrede i preseljenje iz sela u grad. Božidar je pozvao učesnike tribine da se detaljnije informišu o projektu i učestvuju u stvaranju platforme putem koje će moći da da se informišu o tome kako da kupuju kvalitetnu hranu direktno od mladih poljoprivrednika.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *